Objem trhu – Volume

objem-trhu-volume-2

Nejčastěji je pojem objem trhu chápán jako nominální velikost nebo počet transakcí, které proběhly za určité období. 

To je běžné pro obvyklé burzy cenných papírů. Na devizovém trhu a jiných mimoburzovních trzích nejsou tradiční údaje o objemu k dispozici, protože tyto trhy jsou decentralizované a neexistuje žádná ústřední organizace, která by shromažďovala údaje o obratu na trhu v reálném čase.

volume-4326181

V případě trhů OTC ukazatel objemu namísto toho zachycuje, kolikrát byla cena v určitém časovém úseku aktualizována nebo změněna. Toto řešení zdaleka není dokonalé, ale může poskytnout určitou představu o pohybech trhu a zájmu obchodníků.

Interpretace objemu trhu vychází z myšlenky analýzy divergencí. Rostoucí objem se současným pohybem trhu ve směru hlavního trendu potvrzuje tento pohyb. Pokud naopak objem nepotvrzuje pohyb ceny, jeho význam se snižuje.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang