Jak ušetřit za vytápění? Vybírejte topení, které je ekonomické.

Jak ušetřit na vytápění v rodinném domě? Mnoho lidí při pohledu na stále se zvyšující účty za teplo přemýšlí o investici do moderních technologií, které v perspektivě dalšího zdražování pomohou snížit náklady na vytápění.

Výrobci se předbíhají v návrzích úsporných systémů vytápění: moderní topné kotle, alternativní způsoby získávání energie, modernizace instalací, výměna radiátorů, zateplování budov. Nezapomínejme, že je také nesmírně důležité, jak je topná instalace používána.

Jak ušetřit na vytápění?

Způsob jakým bude probíhat vytápění rodinného domu je jednou z nejdůležitějších otázek, které rozhodují o pozdějších provozních nákladech nového i stávajícího domu. Na kotelnu byste měli myslet již ve fázi tvorby projektu stavby i při rekonstrukci starého domu.

Mezi nejoblíbenější způsoby vytápění rodinných domů patří vytápění: elektřina, plyn, tuhá paliva, krb a stále častěji také solární ohřev. Na druhou stranu nejúčinnějším způsobem odvodu tepla v obytných prostorech bývá podlahové vytápění. Jak efektivně vytápět domov?

Topení na pevná paliva

Pevná paliva jako uhlí nebo dřevo se v poslední době stávají zřídka používaným způsobem vytápění rodinných domů. Jejich použití generuje znečištění a je značně nepohodlné, protože vyžaduje, aby hostitelé připravili místo pro skladování palivových materiálů a také průběžně umísťovali a zapalovali pec.

V případě vytápění dřevem se stále častěji používají kamna na brikety nebo pelety (pilinové pelety). Topný olej může být také druhem vytápění palivem, které stejně jako uhlí nebo dřevo vyžaduje skladovací prostor a navíc při jeho spalování vznikají plyny škodlivé pro životní prostředí, včetně síry.

Vytápění plynem a elektřinou

Tyto alternativy jsou cestou k pohodlnému a relativně ekologickému vytápění. Plynové vytápění, ač je pohodlné na použití, může být na provoz bez řádné izolace domu a instalace účinného kotle od renomovaného výrobce poměrně drahé.

Naproti tomu například elektrické topení je velmi efektivní a výhodné. V případě elektrického vytápění jsme si jisti, že je to nejekologičtější z výše uvedených možností, ale nemusí být příliš ekonomické, jelikož ceny elektřiny rády kolísají.

Vytápění rodinného domu tepelným čerpadlem a solárními kolektory

Tato možnost je výjimečně ekonomická a pohodlná. Její výhodou je, že není potřeba stavět komín a navíc nevyžaduje skladování paliva. Solární kolektory jsou rozhodně energeticky úspornou a ekologickou alternativou.

Pomocí slunečních paprsků umožňují získat teplou vodu a podporují další formy vytápění domu. Jedná se rozhodně o jednu z nejzajímavějších variant ekonomického vytápění rodinného domu, která však na začátku obnáší nemalé investice.

Tepelná čerpadla jsou jedním z nejmodernějších řešení, které vám umožní vytopit dům levně. I zde však počítejte s vyšší investicí do začátku.

Pokud se ptáte, čím dům vytápět, jasně si definujte své preference a požadavky i své finanční možnosti. Výpočty by měly být prováděny v dlouhodobém horizontu s ohledem na poptávku po energii nebo měnící se ceny.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang