Firemní dluhopisy svou výkonností překonávají další aktiva

Firemní dluhopisy v současné době nabízejí roční výnos mezi 8 a 11 %, mnohdy více. Ještě před několika lety se přitom roční výnosy pohybovaly mezi 6 a 8 %. Překonávají tak další aktiva jako je zlato, akcie nebo kryptoměny. V minulém roce index S&P 500 vykázal pokles o 8,3 % a kryptoměny o -44,5 %. 

ČNB předpovídá, že už v červnu roku 2023 bude inflace na 10,1 %. Firemní dluhopisy ji tedy svými výnosy překonají oproti ostatním aktivům. Proč diverzifikovat své investiční portfolio právě do firemních dluhopisů?

Zajištěné firemní dluhopisy představují bezpečnější investici

Abyste diverzifikovali své portfolio bezpečněji, je důležité se porozhlédnout po zajištěných firemních dluhopisech. Jedná se o dluhopisy konkrétních firem, které tímto způsobem chtějí získat další zdroje financování pro nákup materiálů, rozvoj nových technologií atd. 

Firemní dluhopisy představují mnohdy levnější, snazší a rychlejší formu financování než klasický bankovní úvěr. Nezajištěné dluhopisy přitom mohou představovat vyšší riziko. Proto jsou u investorů oblíbenější zajištěné dluhopisy, a to zejména nemovitostí až do výše celé emise. Díky takovému zajištění budou investoři v případě prodlení při splacení emise uspokojeni financemi z prodeje nemovitosti v zástavě.

Výhodou je také pevně stanovený výnos, který emitenti nabízejí, investice bez poplatků nebo možnost předčasného odkupu. Najdete zde ale také mnoho nevýhod. Jedná se stále o rizikovější investici, min. výše investice je v řádech desetitisíců nebo dohled ČNB je zde pouze formální. 

České firemní dluhopisy vydávají hlavně banky a developeři

I když firemní dluhopisy vydávají nejčastěji banky a developeři, můžete si vybrat projekt, který je vám nejblíže. Dluhopisomat inzeruje pouze prověřené dluhopisy analytiky, které jsou zpravidla zajištěné a z různých odvětví. Hustým sítem projde jen jedna firma ze sedmnácti. Sleduje se 45 podrobných kritérií. Na inzertním portálu najdete firemní dluhopisy od sektoru automotive, přes technologie, potravinářství, služby až po nemovitosti. 

Roční výnosy se pohybují mezi 8 a 12 %, přičemž mezi emisemi je možné najít i takovou, která je zajištěná nemovitostmi až do výše 100 %.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang