Porovnání pronájmu komerčních prostor a bytové jednotky

Nájemní smlouvy komerčních prostor obvykle obsahují více podrobností o tom, jak lze danou nemovitost využívat. Smlouvy o pronájmu obytných prostor jsou určeny k zajištění vlastnických práv pro bydlení. V čem se tyto dva pronájmy ještě liší?

Účel užití

Bytové jednotky jsou určené k bydlení. Lidé si je pronajímají za účelem budování domova a rodinného krbu. Byty jsou povětšinou navrženy tak, aby poskytovaly pohodlí a bezpečí pro jejich obyvatele.

Komerční prostory vypadají tak, aby sloužily k podnikatelským záměrům. Komerční prostory jsou kanceláře, obchody, skladiště, restaurace apod. K nim patří i další domény jako parkovací místa, prostor pro skladování zboží, sociální zařízení atd.

Finance

Smlouva o pronájem bytu i komerčních prostor zahrnuje pravidla platby nájmu (výše, frekvence), někdy i výši záloh na služby, pokud si je nájemce neplatí sám zvlášť. U obou prostor může smlouva nadále obsahovat další poplatky, jako jsou náklady za odpad apod. Výše nájmu bytové jednotky a komerčních prostor se odvíjí od velikosti a stavu nemovitosti a lokality, u těch komerčních se navíc řeší i druh podnikání, který se zde může či bude provozovat.

Právní ochrana

Pronájem bytové jednotky je obvykle regulován zákony a předpisy, které chrání práva nájemníků, ale i pronajímatelů. Nájemník je například chráněn pravidly ohledně zvyšování nájmu.

Právní aspekty pronájmu komerčních prostor jsou o něco komplexnější. Smlouvy jsou často uzavřené „na míru“ a mohou obsahovat různé podrobné klauzule týkající se podmínek pronájmu – údržby, odpovědnosti za škody apod.

Tip: Zajímá vás, jak vypadá klasická nájemní smlouva? Podívejte se na vzor nájemní smlouvy od poskytovatele IdealniNajemce.cz.

Další odpovědnost

Vlastník bytové jednotky odpovídá za její stav, údržbu společných prostor a za většinu oprav v bytě, hlavně těch zásadních. Ve smlouvě ale tyto podmínky mohou být blíže specifikovány.

V případě komerčních prostor je povinnost údržby často rozdělena mezi vlastníka i nájemce. To samozřejmě může zahrnovat i údržbu specifických zařízení potřebných pro vykonávání konkrétního podnikání.

Zdroj obrázku: Lily Law / Shutterstock.com

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang