6 tipů, jak vybrat dodavatele elektrické požární signalizace pro vaši firmu a tím i ušetřit

Požární bezpečnost by při výstavbě nových budov, ale i užívání těch letitějších, měla stát na prvním místě. Zcela nenahraditelnou roli v této oblasti hraje elektrická požární signalizace (EPS systém). Zajímá vás, podle jakých kritérií vybrat vhodný požární systém pro ochranu vaší firmy a jak vybrat jeho dodavatele?

1, Elektrická požární signalizace na míru každé budově

Každá nemovitost je jiná a rozdíly v účelovém určení budovy i architektonických uspořádáních jsou diametrální. Byt se liší od rodinného domu, ještě daleko odlišnějším podmínkám pak musí čelit elektronické požární systémy ve firmách, ať už jde továrny, obchody nebo kanceláře.

Při poptávání dodavatele elektrické požární signalizace se zajímejte o jeho flexibilitu, tedy do jaké míry je vám schopen nabídnout řešení přizpůsobené objektu. Při výstavbě nebo rozsáhlé rekonstrukci objektu je klíčová úzká a fungující spolupráce investora, stavební firmy, projektanta, architekta, stavebního dozoru nebo právě dodavatele elektronické požární signalizace.

2, Zkušenosti dodavatele jsou nenahraditelné, stejně tak EPS systém a jeho spolehlivost

Ptejte se po referencích dodavatele elektrické požární signalizace. Spolehlivost fungování dané elektrické požární signalizace lze relevantně hodnotit zpravidla až po letech od instalace a zkušenosti ostatních zákazníků vám tak mohou ušetřit peníze i nejednu vrásku na čele. O EPS často nevíte, dokud nenastane vážný průšvih. Tehdy však potřebujete, aby se včas aktivovala, upozornila ochranku či složky IZS, a buď tak škodám zcela zamezila, nebo alespoň minimalizovala jejich následky.

3, Standardy a certifikace

Požární bezpečnost objektů je svázána řadou právních předpisů a technických norem. V nich stanovená normativní pravidla neprovází pouze výstavbu objektů, ale vztahují se rovněž na požární systémy, které musí plnit stanovené standardy. Rovněž instalační firma by měla disponovat potřebnými certifikáty a zkouškami, které jsou nutné zejména pro provádění revizí požárních systémů.

4, Dostupnost

Zní to jako klišé, ale zvolená požární signalizace vám bude k ničemu, pokud bude nedostupná. Při výběru dodavatele se proto nezapomeňte zajímat o to, za jak dlouho od objednávky bude elektrická požární signalizace připravena k instalaci do vaší firmy. Dodavatel by měl také garantovat dostupnost náhradních dílů, aby servis EPS v případě havárie mohl proběhnout bez zbytečného odkladu a vy jste nezůstali po několik měsíců bez EPS, protože dodavatel bude v zahraničí složitě a s nejistým výsledkem shánět náhradní díly.

Pokud se chcete vyhnout problémům s dostupností náhradních dílů, sáhněte po EPS od české značky Lites, která je jediným českým výrobcem elektrické požární signalizace a vždy má po ruce dostatečné skladové zásoby všech dílů pro EPS.

5, Jaké má EPS systém technické parametry?

Nabídka elektrické požární signalizace na trhu je pestrá a odlišuje se v řadě faktorů. Pamatujte, že požární bezpečnost není oblast, kde by cena měla být jediným měřítkem. Samozřejmě, každý projekt má svůj pevně daný rozpočet, do kterého se musíte vejít. Vedle toho však musíte zkoumat, jak požární signalizace vychází při srovnání s konkurencí třeba v následujících parametrech:

  • síťové a provozní napětí, jmenovitý proud,
  • prostor pro AKU,
  • stupeň krytí,
  • hmotnost,
  • počet linek, maximální délka linky a počet adres (prvků) na lince,
  • max. počet ústředen a jejich síťování,
  • topologie a homologace,
  • provedení klávesnice a možnost programování přes panel,
  • hlásiče a bezdrátové prvky,
  • možnost připojení SW nadstavby, SH, ER, OPPO či např. KTPO,
  • autodiagnostika.

6, Profesionální montáž EPS a pravidelný servis EPS jsou nutnost

Laik se ve spletitém množství parametrů a jejich porovnávání může snadno ztratit. Řada lidí ocení efektivnější řešení, kdy vám elektronický požární systém představí a navrhne vhodné řešení pro vaši firmu odborník. Mezi ně se řadí bezpečnostní agentura TOP security, která dodává vysoce kvalitní EPS (mimo jiné i EPS Lites) a její proškolení pracovníci pro vás zajistí ekonomicky výhodnou, a přitom profesionální montáž EPS, pravidelný servis EPS i potřebné revize EPS.

Zdroj foto: stock.adobe.com

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 77 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang