Jsou půjčky přirozenou součástí života?

pujcky

Pokud byste na tuto otázku měli odpovědět, možná byste souhlasili, možná ne. Bude pravděpodobně záležet na tom, na co se konkrétní půjčka využije a jestli tyto zapůjčené finance potřebujeme okamžitě, tedy teď hned.

Než si půjčíme peníze, měli bychom si uvědomit, že je to určité riziko, které nám může zkomplikovat život. Je dost důležité si předem vše zvážit a předem spočítat svůj rozpočet, aby se z půjčky nestala dlouhodobá dluhová past. Ne každý umí šetřit a ne každý ze svého příjmu šetřit může.

Krátkodobé a dlouhodobé půjčky

Krátkodobé půjčky si lidé berou mnohdy zbytečně, jen aby uspokojili momentální potřebu (dárky, dovolená, zboží z reklamy apod.). Rychlým řešením pro každého jsou půjčky 10 000 Kč ihned. Většinou se splatí jednorázově a najednou.

Půjčky na bydlení, spotřebitelský úvěr na bydlení. Toto řešení je pro mnohé nutností. Zařizování bydlení v životě lidí je vždy důležité. Nejenom pro mladé rodiny, ale i starší generace si po letech své bydlení zařizují znovu.

Úvěr na bydlení je v současnosti pravděpodobně jedno z nejvýhodnějších řešení bytových potřeb.

Výhodný úvěr pro lidi do 36 let v roce 2018 nabízí Státní fond rozvoje bydlení (SFRB):

  • 150 000,- Kč s úrokem 2 % a splatností 10 let
  • úvěr je určený na rekonstrukci a modernizaci bydlení

Pokud by vám stačila menší částka na pořízení vašeho bydlení, je vám max. 36 let a staráte se o dítě do 6 let, máte možnost využít tento úvěrový program SFRB:

  • 600 000,- Kč s úrokem 0,95 % + 1 – 2 % p. a. na dobu 15 let, s úrokovou fixací až 5 let

Pokud tento úvěr spojíte s jiným bankovním úvěrem, celkově nesmí částka přesáhnout 90 % skutečných nákladů. Ať se jedná o novostavbu, převod družstevního bytu (podíl + právo nájmu), přestavbu bytu nebo kupovanou nemovitost s nižší odhadní cenou do 90 %.

Podrobné podmínky této státní podpory bydlení si lze přečíst na internetových stránkách SFRB.

Je mnoho finančních institucí, které nabízejí úvěry na bydlení. Na internetu je možné porovnat nabídky a s rozvahou si vybrat takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat.

TIP: Když se člověk stane rentiérem, trápí ho finanční problémy mnohem méně.

Na co si lidé nejčastěji půjčují?

Lidé si berou půjčky z různých důvodů, ale mezi nejčastější patří:

  1. Nákup bydlení: Půjčky na bydlení nebo hypotéky se berou na koupi domu nebo nemovitosti. Obvykle se jedná o dlouhodobý úvěr, který jednotlivcům umožňuje jednorázové nebo pravidelné splátky v době, kdy v nemovitosti bydlí.
  2. Financování vzdělání: Mnoho lidí si bere půjčky na financování svého vzdělání nebo vzdělání svých dětí. Tyto půjčky, často známé jako studentské půjčky, pokrývají školné, knihy, životní náklady a další náklady na vzdělávání.
  3. Nákup automobilu: Půjčky na auto jsou oblíbené pro nákup vozidel bez platby předem. Dlužníci splácejí úvěr ve splátkách po stanovenou dobu i s úroky, dokud není úvěr zcela splacen.
  4. Zahájení podnikání: Podnikatelské záměry často vyžadují značný počáteční kapitál. Úvěry lze čerpat na financování založení, rozšíření nebo běžného provozu podniku.
  5. Konsolidace dluhů: Osoby zatížené více dluhy (kreditní karty, osobní půjčky atd.) se mohou rozhodnout pro úvěr na konsolidaci dluhů. Ta sloučí všechny stávající dluhy do jediného úvěru, čímž se zjednoduší splácení a často se nabízí lepší úrokové sazby.
  6. Lékařské výdaje: Neočekávané účty za lékařskou péči, operace nebo léčbu mohou vést jednotlivce k tomu, aby si vzali půjčku na pokrytí výdajů na zdravotní péči.
  7. Rekonstrukce domu: Půjčky lze využít k financování projektů na zlepšení bydlení, jako je přestavba kuchyně, přístavba nebo nezbytné opravy.
  8. Nouzové fondy: Nepředvídané okolnosti, jako je náhlá nezaměstnanost, neočekávaná oprava automobilu nebo rodinná nouze, mohou jednotlivce přimět k vyhledání krátkodobých půjček na pokrytí okamžitých finančních potřeb.
  9. Nákup spotřebního zboží: Půjčky se někdy berou na nákup spotřebního zboží vysoké hodnoty, jako je elektronika, spotřebiče, nábytek nebo luxusní předměty, což jednotlivcům umožňuje provádět přijatelné měsíční splátky.
  10. Dovolená nebo cestování: Někteří lidé si berou půjčky na financování svých plánů na dovolenou nebo cestování, přičemž si náklady rozloží na určité období, místo aby je zaplatili najednou.

Je důležité si uvědomit, že ačkoli půjčky mohou poskytnout finanční podporu a flexibilitu, jednotlivci by měli pečlivě zvážit podmínky půjčky, úrokové sazby a možnosti splácení, než se zadluží.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang