10y T-Note přikován na minimech

Futures kontrakt 10letého T-Note posiluje 0,1% d/d na 129,3. Knokaut trhu odstartovaný nečekaně solidní zprávou zaměstnanosti začátkem května a podpořený též komentáři Fedu a nečekaně silným růstem spotřebitelského sentimentu Conference Board se projevuje i do obchodování posledních dnů.

Minulý týden navíc vytvořil nové téměř roční minimum 128,7. Očekávaná korekce po setkání s klíčovým podpůrným územím 128,7-129,3 působí zatím  všelijak jen ne přesvědčivě. Obchodování osciluje a stabilizuje se kolem zmíněných úrovní  kopírujících hladinu sestupného klesajícího kanálu.

Conference Board

Index spotřebitelské důvěry Conference Board je ekonomický ukazatel, který měří míru optimismu nebo pesimismu jednotlivců ohledně současného a budoucího stavu ekonomiky.

Je založen na průzkumu prováděném neziskovou výzkumnou organizací The Conference Board, který se účastníků dotazuje na jejich názory na současné ekonomické podmínky a na jejich očekávání pro příštích šest měsíců.

Výsledný index sentimentu se používá jako měřítko struktury výdajů spotřebitelů, protože sentiment spotřebitelů může ovlivnit jejich ochotu nakupovat nebo investovat.

informace z ISM

Trhem zatím příliš nezacloumaly ani slabé informace z amerického zpracovatelského průmyslu (ISM).  Dalšími, spíše minimálně střednědobějšími cíli jsou úrovně 127,2 a 127,7. Hlavními rezistencemi jsou 131,5, 132,4, 133,5 a 133,8.

20130605_fc10ytnote-5706802

Dluhopisové a komoditní trhy, zejména pak trh zlata ale také jen vůči dolaru dlouhodobě těžily hodně z odhodlání a konzistence ujišťování Fedu dlouhodobě ultraexpanzivní monetární politiky a očekávání velmi výhodných finančních podmínek.

Toto přesvědčení a očekávání se vzhledem k nejistotám a slabosti v globální ekonomice stále může naplnit nicméně jistota trhů dostala v tomto roce vážné trhliny.

Překvapení pro trhy

Pro trhy bylo překvapením poznání významného názorového posunu, že mezi některými členy výkoného tělesa Fedu citelně posílil názor redukce pro trhy výhodné monetární expanze již v tomto roce (tedy podstatně dřív než se čekalo) zřejmě kvůli snížení kapacity volné pracovní síly a nebezpečí destabilizace finančního systému!

Jistě to letos minimálně poznamená obchodování na finančních trzích byť se Fed snažil v dalších měsících ujišťovat o preferenci stávajícího kursu současné monetární politiky a trvání velmi příznivých monetárních podmínek v dalších letech.

Uklidnění trhů

Fed tak chce uklidňovat oprávněně rozjitřené očekávání trhy se snahou tlumit jejich přizpůsobení, ochránit příznivé finanční podmínky a tím i křehkou ekonomiku.

Pokračování tišící doktríny nahrává taky pokračující hospodářská slabost v Evropě, kterou Fed významně zohledňuje do svých výhledů a jarní slabé informace globální ale i americké inflace a ek. aktivity (přes sílu trhu práce), což evokuje myšlenky naopak na posílení monetární expanze.

Trhy nicméně cítí, že změna kursu a přitvrzení monetární politiky může přijít výrazně dříve než se zdálo před půl rokem.

Květnový index ISM služeb (16.00 SEČ) je číslo, které dnes bude trh zajímat nejvíc. Čeká se jeho určité posílení a tím vzestup růstu aktivity odvětví, který by nicméně měl zůstat nevýrazný.

Fed

Fed, zkratka pro Federální rezervní systém, je centrální bankovní systém Spojených států. Byl založen v roce 1913 a funguje nezávisle na vládě. Mezi hlavní cíle Fedu patří podpora maximální zaměstnanosti, stabilních cen a mírných dlouhodobých úrokových sazeb.

Slouží jako centrální banka odpovědná za regulaci bank a dohled nad nimi, poskytování finančních služeb bankám a vládě, provádění měnové politiky a udržování stability finančního systému. Fed hraje klíčovou roli při ovlivňování ekonomiky prostřednictvím kontroly úrokových sazeb, nabídky peněz a dalších nástrojů měnové politiky.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang